Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromunu basit olarak anlatmak gerekirse başarısız olma hissi denilebilir. Bir hayal kurduğunuz zaman  eğer o hayale istediğiniz şekilde erişemiyorsanız, ruhsal durumunuzda bir tükenme durumu meydana geliyor. Tükenmişlik sendromu 4 evreden oluşmakta olan tükenmişlik sendromu artık her yerde karşımıza çıkmaya başladı. Çağın hastalıklarından biri olan tükenmişlik sendromu, genellikle stres kaynaklı olmakla birlikte, stresli bir işte çalışıyorsanız ya da sürekli kendinizi strese sokacak düşüncelere kapılıyorsanız kendinizi tüketmeye başlamışsınız demektir. Tükenmişlik sendromu ilk olarak 1974 yılında ortaya atıldı, bu durum uzmanlara göre ideallerin başarılamamasından kaynaklanıyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel belirtileri olan tükenmişlik sendromu kişinin hayata karşı aşırı duyarsız olmasına neden oluyorBa.

Başlıca fiziksel belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır ;

– Terleme

– Kalp atışlarındaki düzensizlik

-Uyku problemi

– Solunum güçlüğü çekmek

-Aşırı yorgunluk

– Kendini enerjisiz hissetme.

Ruhsal belirtileri;

– Sürekli hayal kırıklığı duygusu yaşama

– Her alanda şüphe içinde olmak

– Ümitsizlik ve umutsuzluk

– Kendini değersiz ve yetersiz görme

– Daima kaygı halinde olmak.

– Sürekli değişen ruh hali

Zihinsel belirtileri ise; 

– Dikkat dağınıklığı

– Yaptığın işten sıkılma

– Karar erteleme.

Bu belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız bu durum sizde tükenmişlik sendromu olduğu anlamına gelmiyor. Bunun için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekiyor. Fakat herkes tarafından bilinen bir yöntem mevcut. O da dünyada da kabul gören Maslach Tükenmişlik Envanteri. Hastalığın tanısını koymada fayda sağlayan bu ölçekte belli sorular sorulur ve bir test içerir. Bu teste göre de hastalığa yakalanıp yakalanmadığınız anlaşılır.

Tükenmişlik Sendromu Depresyona Benzer Mi?

Evet tükenmişlik sendromunun belirtileri depresyonabenzemektedir. Fakat depresyonla arasında bir fark vardır. Depresyonda olan kişiler sürekli intihar eğiliminde olur. Fakat tükenmişlik sendromuna yakalanan kişiler genellikle hayattan \’bıktıkları\’ için bir şey yapma gereği hissetmezler. Bu hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Stres kaynaklı olduğu için bununla ilgili doktoronuza başvurmanız önemlidir. Ya da sizi hayatta buna iten nedeni bulmak için harekete geçebilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir