Panik Atak ( panik bozukluğu )
Panik Atak ani ve açıklanamayan belirtilere sahiptir. Bu belirtiler nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, mide bulantısı, terleme, baş dönmesi, titreme, aşırı kaygı, korku ve korkunç bir şey olacakmış hissidir. Kontrolünü kaybetme, delirme, ölüm korkusu hastayı çaresizleştirir.
Panik atak, birkaç dakika içinde tepeye ulaşan ve aşağıdaki semptomlardan en az dörtünü içeren şiddetli korku veya rahatsızlıktan aniden başlar:
Panik Atak Belirtileri
Panik Atakta Göze Çarpan Belirtiler Nelerdir ?
- Korku ve panik halinin yoğun şekilde yaşanması göze çarpan ilk belirtidir. Hasta devamlı olarak öleceğini düşünür ve bu duyguyu dillendirir.
- Nöbetin ilk evresinde hasta terlemeye başlar. Kimi hastlaarda terleme ateş basmasıyla beraber gelirken kimi hastalarda üşüme sonrası görülür.
- Nöbetin başlamasıyla beraber hasta nefes almada güçlük çeker hatta tıkanmalar yaşanabilir.
- Bu hastalıkta nefes problemi ön plandadır. Bu nedenle göğüste sıkışma ve bu bölgede ağrı hissedilmesi de kaçınılmazdır. Hasta nefes problemleri yaşadığı için panik halinde sık ve derin nefesler almaya çalışır, bu sayede rahatlamayı hedefler.
- Yoğun bir baş dönmesi söz konusudur. Bu baş dönmesi bayılmayla sonuçlanabilir.
- Panik atak psikolojik bir rahatsızlık olmasına rağmen bedensel belirtileri yadsınamayacak kadar fazladır. Vücudun uyuşması ve karıncalanma buna verilecek örneklerdendir.
- Bedensel sıkıntılardan biri de mide bulantısı ve karın ağrısıdır. Bazı hastalarda bu belirtiler hemen hiç görülmezken bazılarında oldukça üst boyutlarda gözlemlenir.
- Çarpıntılar, kalbe vurma veya hızlanan kalp atış hızı
- Terlemek
- Titremek
- Nefes darlığı veya boğulma hissi
- Boğulma hissi
- Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
- Mide bulantısı veya karın sıkıntısı
- Baş dönmesi, kararsız, hafif başlı veya baygın hissetmek
- Şikayet veya ısı duyumları
- Parestezi ( yuşma veya karıncalanma hissi )
- Derealizasyon ( gerçeksizlik duyguları ) veya kişilikten uzaklaştırma ( kendinden kopuk ) Bu podcast’i dinleyin.
- Kontrolü kaybetme ya da “delirmek” korkusu
- Ölüm korkusu
Panik Atak Nöbetleri
Panik Atağın nöbetleri bazen haftada bir bazen de daha sık görülür. Bazen dakikalarca saatlerce sürebilir. Belirgin bir durumda ortaya çıkabilir. ( ör. araba kullanmak) uyku halinde veya sakin bir durumdayken de aniden çıkabilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha yaygındır. Genelde erken yetişkinlikte ortaya çıkar ve stresli bir yaşam olayından sora görülür. Panik bozukluğu agorafobi ile birlikte görülür. Agorafobi halka açık yerlerde kişinin yetersiz kaldığına inandığı kaçmanın mümkün olmadığı durumlar üzerine odaklanan bir takım korkulardır. ( alış-veriş, kalabalık, yolculuk korkusu bunlara örnektir.) Agorafobisi olan birçok hasta evden çıkamaz çıksa bile büyük bir kaygı duyar. Panik atağın tehlikeli ya da utandırıcı olduğu durumlardan kişi kaçınır. ( rezil olma korkusu ) panik atakla birlikte oluşan agorafobinin tedavisinde kullanılan yaygın davranışsal teknik aşamalı maruz bırakmadır. Kişi kaygı uyandıran durumla aşamalı şekilde önceden hazırlanmış program dahilinde maruz bırakılır. Yersiz kaygı uyandıran duruma duyarsızlaşana kadar devam ettirilir.
Panik Atağın Tedavisi
Panik atağın tedavisinde kişinin atağın geleceğini belirleyen ip uçlarının fark ettirilmesi sağlanır. Terapistin verdiği yönerge ve öğretilen tekniklerin uygun yer ve zaman da yapılması ile kişi panik atakla ilgili kontrol duygusuna erişir. Böylece tahmin edilemezlik azaltılarak yok edilir.
Panik bozukluğunun semptomlarının çoğu kalp hastalığı, tiroid sorunları, nefes darlığı ve diğer hastalıklardan kaynaklandığı için insanlar sıklıkla panik yapar ve hayatı tehdit eden bir sorunun olduğuna ikna olarak tedavisi için bir Psikoloğa giderler.
İnsanlarımızın psikolojik rahatsızlıklar hakkındaki bilinç düzeyinin yükseltilmesi, bazı yaygın psikolojik rahatsızlıkların tanınması ve neler yapılması gerektiği ile ilgili bazı yazılar yazmayı amaçlıyorum. Bu anlamda bizi takip etmeye devam ediniz.