Erkek Anneleri

Kayınvalide – gelin arasında yaşanan sorunlarının temelinin Türkiye’de kadının konumuyla aynı paralelde hareket ediyor diyebiliriz. Geleneksel ortamda yaşayan kadınların mesleği ve bir uğraşı olmadığını, ancak erkek çocukları ile kendilerine bir statü kazanmaları olabilir sorunun altında yatan sebepler birden fazladır.

  • Kadın kayınvalide olarak statü kazanıyor: Türkiye’de kadının konumuna bakmamız gerekiyor. Çok geleneksel ortamda yaşayan kadın Türkiye’de evlendikten sonra erkek çocuğu sahibi olduktan sonra bir statü kazanıyor. Ama bu geleneksel ortamdaki kadının bir mesleği yok, tahsili yok. Önce evleniyor, sonra erkek çocuğu oluyor ve ondan sonra statü kazanıyor. Statüsünde en çok yükseldiği zaman ise oğlunu evlendirerek kayınvalide olması. Yani bu durumdaki birçok anne erkek çocuğu üstünden bir statü kazanıyor.
  • Karar veremeyen kadın oğluna eş seçmek istiyor. Geleneksel ortamdaki kadın karar verme, yani resmi kamu alanındaki karar verme mekanizmalarından tamamen soyutlandığı için hayatında vereceği en önemli karar erkek çocuğunun evliliği oluyor. Bu kararı verirken de otoritesini sonuna kadar göstermek istiyor. Dolayısıyla bu açıdan Türkiye’deki kaynana böyle değerlendirilebilir.
  • O da kayınvalidesinden çekmiştir. Türkiye’de kendi kayınvalidesinden çeken kadın, bunun acısını gelininden çıkarmak istiyor. Yani olayın bir de psikolojik bir boyutu var. Kendi çektiği acıları başkasına çektirmek… çünkü kendisi travmalar alıyor. Kendini geçmişteki kötü koşulların kurbanı gibi görüyor. Bu yüzden başkasına acı çektirme psikolojisiyle yetişiyor.
  • Kocasından alamadığı sevgiyi oğlundan istiyor. Geleneksel ortamdaki kadın, kocasından alamadığı ya da kocasına gösteremediği sevgiyi erkek çocuğuna gösteriyor.
  • Kaynana sorunu Akdeniz ülkelerinde yok : Akdeniz ülkelerinde kaynana sorunu pek görülmez ama kadın-erkek ilişkilerinin eşitsizliğe dayandığı Ortadoğu ülkelerinde üst noktadadır. Asya ülkelerinde kayınvalide genellikle oğluyla ilgili kararlarda aktif rol almak ister. Ama batı Avrupa’da bu kültür çok fazla yoktur. Çünkü batılı kadın, statüsünü erkek çocuğuyla belirlemez.
  • Ekonomik güvence olarak görüyor: sosyal güvenlik kavramının fazla gelişmediği toplumlarda kayınvalideler oğullarını sosyal güvence olarak gördükleri için gelini de aile parasını paylaşacakları kişi olarak görüp seçmek isterler. Bunları yaparken de son derece despot davranıyorlar.

 

Psikolog Narek Karasu Bakırköy ve Nişantaşı ofislerinde hizmet vermektedir. İstanbul dışında olan danışanlar için internet yoluyla da hizmet vermektedir.

Randevu ve bilgi almak için 7/ 24 ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir