Orta Yaş Sendromu Kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde yaşanmaktadır. Bu sendrom kadınlarda 35 yaşından sonra erkeklerde ise 40 yaşından ortaya çıkmaktadır. Bu dönem her iki cinsin hayatında büyük bir dönüm noktasıdır. Hem psikolojik hem bedensel bir takım değişimler sonucu kişiler bu dönemi kendilerine göre farklı şekillerde yaşamaktadırlar.
Erkeklerde orta yaş dönemi aslında olgunluğun artık tam olarak kişinin üzerine oturduğu, hayatının düzene girdiği bir dönemdir. Bu nedenle herkes orta yaş krizi yaşayacak diye bir durum yoktur. Bazı kişiler bu dönemde Orta yaş sendromu yaşamazlar ancak bazıları hayatlarında gelişen bir takım yoğun stresli ve üzücü durumların etkisi ile ‘Orta Yaş Sendromu’nu yoğun bir şekilde yaşar ve buna ek olarak sebepsiz yere de Orta Yaş Sendromu oluşabilmektedir. Hayatını diğerlerine göre daha erken sürede oturtmuş, iyi kazancı olan, kariyerini tamamlamış istediği yere gelmiş olan erkekler bu sendroma daha yatkın durumdadırlar. Artık eskiden duyduğu heyecanı duymayan,hayallerinin hepsini 40-45 yaşına kadar tamamlamış olan beylerde bir boşluk duygusu ve gençlikte olan enerjinin eksikliği kişileri depresyona huzursuzluğa ve umutsuzluğa sürüklemektedir.
Bu dönemde erkeklerin vücutlarında yağlanma artışı olması nedeni ile bedenlerine gereğinden fazla odaklanırlar ve küçük deformeleri büyük sorun haline getirmeye başlarlar. İmaj değişikliğine yönelebilmektedirler.Hormonal dengenin de değişmesiyle birlikte erkeklerde testesteron kaybı dolayısıyla cinsel performans düşüklüğü gözlenmekte bu da kişide özgüven eksikliğine yol açabilmektedir.Genelde erkekler hayatlarında keskin değişiklikler yaparak bu dönemin üstesinden gelmeye çalışırlar. Eşlerini aldatma eğilimi gösterirler ve daha tutkulu yeni heyecanlara yönelik aşklar peşinde koşabilirler. Estetik cerrahi gibi yaşlılık belirtilerini örtecek her türlü yola başvurabilirler…
Erkeklerde organların yaşlanmaya başlaması gibi beyin de yaşlanmaya başlar bu durum unutkanlığa dikkat dağınıklığına çabuk yorulmaya açar, bununla birlikte cinsel performans düşüklüğü ortaya çıkar bu dönemi en az psikolojik hazarla atlatmak için destek almalarını önermekteyiz.
Kişiler bu dönemde varoluşunun sebebini unutup’ bu dünyada artık yapacak bir şeyimin kalmadığını düşünüyorum’ düşüncesiyle boşluk hissinden kurtulmalı her yaşın bir güzelliğinin olduğu bilincine varmalıdır. Manevi değerlere yönelinmeli ve hayatını düzene oturtacak programlar yapılmalı, iyi bir beslenme ve spor, huzur verici tatil planları yapılmalıdır.
Kendini gereksiz hissetmeye başlayan beylere aslında orta yaşın insana getirdiği olgunluk ve hayat tecrübesi ile daha yaratıcı ve akılcı işler yapılması için avantaj sağladığı belirtilmeli kendindeki üretici gücü tekrar gün yüzüne çıkarabilecek fikirler paylaşılmalıdır.Kişide beliren istek kaybı üzerine yoğunlaşılması da bu dönemin kolay atlatılmasında yardımcı olacaktır.
harika bir yazı