Vücudun rutin işleyişini olumsuz şekilde etkileyerek değiştiren çeşitli maddelerin kullanılması, oluşturduğu zarara rağmen bu maddenin kullanılmaya devam edilmesi durumuna “madde bağımlılığı” denmektedir. Madde bağımlılığı kademeli olarak artış göstermek yerine kısa sürede vücudu etkisi altına alarak aynı düzeyde zararla vücudu kontrolü altına alır. Kişi kısa sürede yoksunluk belirtilerine yenik düşer.
Madde Bağımlılığının Nedenleri:
Madde bağımlılığının nedenlerini tek bir çerçevede değerlendirmek yerine belli gruplarda incelemek mümkündür.
Ailesel Nedenler:
Madde kullananların ailesel geçmişi incelendiğinde genellikle sorunlu bir geçmiş karşımıza çıkar. Şöyle ki anne baba arasındaki anlaşmazlıklar, anne babanın resmen ayrı olması ya da anlaşmazlık nedeniyle ayrı evlerde yaşıyor olmaları, aşırı aile baskısı, babanın çocuğu üzerindeki gereksiz otorite kurma çabaları, ailenin çocuğuyla hiç ilgilenmemesi gibi olumsuzluklar madde bağımlılığının zeminini oluşturur.
Kişisel Nedenler:
Madde bağımlıları arasında yapılan araştırmalarda hastaların kişisel sorunlarının olduğu ve bu sorunlarla baş etme başarısındaki azlığın bağımlılık derecesini arttırdığı ortaya çıkmaktadır. Kalabalık şehirlerde yaşanan yalnızlık duygusu, kişinin kendini kalabalıklar arasında tek hissetmesi gibi ruh durumları madde kullanımını gündeme getirir.
Madde Kullanımına Neden Başlanır?
- Madde kullanımı birçok farklı nedenle başlayabilir. Bu durumun tek bir nedeni bulunmaz. Madde kullanımında öne çıkan ilk neden gençler arasındaki meraktır. Özellikle detaylı ve abartılarak yapılan anlatımlar gençler arasında aşırı bir merak duygusu uyandırır. Bunun dışında kişi maddenin kendisinde uyandıracağı duyguyu merak ettiği için de madde kullanımına yönelmektedir.
- Madde kullanımına başlamanın bir diğer nedeni de toplumsal sorunların varlığıdır. Gençlerin özellikle gelecek kaygısı duymaları onları madde kullanımına itmektedir. Duyulan derin kaygı aslında isyankar, yıkıcı ve kırıcı olmayan gençleri bu kimliklerle karşımıza çıkarır.
- Aile ilişkilerindeki sorunlar gençleri madde kullanımına iter. Bunun nedeni yalnız ve çaresiz hisseden gençlerin bir sığınma noktası aramaları, bunu da madde kullanımında bulmalarıdır.
- Gençlerin kendilerini kanıtlamaya çalışmaları madde kullanımını gündeme getirir. Ailelerinin dışında bir hayat kurmak isteyen, bağımsızlıklarını kanıtlama çabası olan gençler bu yola saparlar. Ancak bu durum sağlıklı bireylerde değil daha çok sorun yaşayan bireylerde göze çarpar.
Zayıf kişiliğe sahip gençler madde kullanımına daha yatkın kişilerdir. Sosyal ilişkilerinde başarılı olmayan, yalnızlığa itilmiş gençler madde kullanımına daha yatkındır.
Afyon ve Eroin Öferi
Doğu ülkelerinde asırlardır bilinen afyon, Yakın ve uzak doğuda yetişen bir haşhaş türünün olgunlaşmamış meyve kapsüllerinin çizilmesi sonucu sızan sıvının katılaşması ile elde edilir. Nebat özündeki aktif bileşeni morfindir. Morfinin bir türevi olan eroin morfine göre daha büyük bir etki gücüne sahiptir.
Eroin öferi, dalgınlık durumu yarı uykuluk hali ve düşünme süreçlerinde bir yavaşlamaya neden olur. İlacın çok yüksek bir tutkunluk yaratma gücü vardır. Birey ve toplum içinde en tehlikeli yönü de budur. Eroin tutkununun eroinle yüksek bir töleransı vardır. ilacın psikoaktif etkisini sağlayabilmek için gittikçe artan miktarların alınması zorunludur. Yasa dışı oluşu Ve bu yüzden pahalılığı pek çok eroin tutkununu alışkanlıklarının bir ücreti olarak suça zorlar. Ancak bu kişileri “ilaçsız edemez” hale sokan, ilacın doğurduğu öf ariden ziyade ilaç alınmadığında ortaya çıkan yoksunluk belirtileridir. Akut nitelikli bu belirtiler çabuk kızamık, uykusuzluk, kusma, ürperme, terleme, kas spazmı, esneme, hapşırma, ve ilaç için dayanılmaz bir istektir. Belirtiler ilacın kesilmesinden yaklaşık bir hafta sonra görülür.
Psikolog Narek Karasu Bakırköy ve Nişantaşı ofislerinde hizmet vermektedir. İstanbul dışında olan danışanlar için internet yoluyla da hizmet vermektedir.
Randevu ve bilgi almak için 7/ 24 ulaşabilirsiniz.