Korku ile Kaygı arasındaki fark

Korku ile kaygı arasındaki fark korkunun nedeninin bilindiği hallerde kullanılır. Bizi korkutanın ne olduğunu biliriz. Diğer yandan kaygı Sorunun ne olduğunu bilmeksizin duyduğumuz belli belirsiz bir korkudur. Korkunun öğrenildiği durum çoğu kez kolaylıkla unutulabilir.

İnsanoğlunun yapısında kendisinden güçlü olandan ya da bilinmeyenden çekinme, korkma duygusu vardır. Bu duygunun belli zamanlarda veya belli olaylar karşısında ortaya çıkması, artış göstermesi çok normaldir. Korku ve kaygı hali yaşanan duygu değişimlerine verilen adlardır. İnsanın doğasında olması normal kabul edilen bu iki duygu birbirinin aynı olmamakla birlikte çoğu zaman aynı kabul edilmektedir. Oysa korku durumunun normal boyutlarda kalması şartıyla insan olmanın doğasında olduğu, üst boyutlarda yaşanan kaygının ise ruhsal bir tehlikeye işaret ettiği bilinmelidir.

 

Korku Nedir ?

Herhangi bir tehlike ya da tehlike düşüncesi karşısında duyulan üzüntü, kötülük gelme ihtimali olarak tanımlanabilir. Başka şekilde ifade etmek gerekirse gerçek ya da beklenen bir tehlike karşısında uyanan beniz sararması, solunum hızlanması, ağız kuruması gibi fiziksel değişimlerle kendini hissettiren ruh durumu diyebiliriz. Korkutucu durumla ilgili çocukluk yıllarında yani belleğin çok iyi olmadığı bir dönemde karşılaşmış olabiliriz. Korkutucu yaşantı reddedilmiş veya bastırılmış olabilir. psikolojik tedavide deşme ( probing ) denilen yöntemle hatırlama sağlanır. Korkunun koşullandığı her durumda nedenini bilmediğimiz huzursuzluk verici bir kaygı duyarız. Kaygının meydana geliş yollarından biride uyarıcı genellemesidir. ( Stimulus generalization ) Duruma benzeyen durumlara ilişki kurma öğrenilir.

 

Korku Halinde Yaşanan Değişimler:

  1. Kan basıncının artması
  2. Damarların genişlemesi
  3. Kan şekerinin yükselmesi
  4. Gözbebeklerinin büyümesi
  5. Kalp atışının hızlanması

 

Kaygı Nedir?

Kaygı yoğun korku duygusu ve bu duyguya ek olarak bedensel belirtilerin gözlendiği psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Hissedilen yoğun korkunun doğurduğu kaygı kişinin sağlıklı şekilde düşünmesini, doğru algılamasını ve karar vermesini olumsuz etkiler. Kaygı durumunun öne çıkan özelliği var olmayan bir olay ya da durumdan kaynaklanıyor olmasıdır. Bu durum yüzünden kişi hiçbir şeye konsantre olamaz, motivasyon eksikliği nedeniyle hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı sekteye uğrar.

 

Kaygının Belirtileri:

  1. Çevrenin değişime uğradığı algısı
  2. Fiziksel zarar göreceğini düşünmesi
  3. Motivasyon eksikliği
  4. Yoğun endişe hali
  5. Yoğun kaygı
  6. Çaresiz hissetme
  7. Kalp atışında artış
  8. Çarpıntı
  9. Ağız kuruluğu
  10. Nefes alamama hali
  11. Boğulma hissi
  12. Baş ağrısı ve baş dönmesi
  13. Kas gerginliği
  14. Cinsel isteksizlik

 

Korku İle Kaygı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Korku ile kaygının en temel farkı neyden kaynaklı oldukları noktasıdır. Yani korku var olan bir şeyden çekinmekken kaygı henüz oluşmamış ya da hiç oluşmayacak bir şeyden çekinme durumudur. Diğer bir ifadeyle korku nedeni bilinen durumlarda ortaya çıkarken kaygı nedeni bilinmeyen durumlar için hissedilen yoğun korku halidir.
  • Korku duygusu sağlıklı bir duygudur. Yani varlığı bireyler için sıkıntılı bir durum değildir. Oysa kaygı için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Özellikle kaygı düzeyinin yüksek olması çeşitli olumsuzluklara işaret eder.
  • Korku çabuk unutulan bir duyguyken kaygı böyle değildir. Yerleşmiş ve hastalık derecesine ulaşan bir duygudur.
  • İki duyguyu somutlaştırmak gerekirse bir kişinin yılandan çekinmesi korku olarak adlandırılırken gireceği bir sınav için aşırı derecede endişelenmesi kaygı olarak adlandırılır.

Psikolog Narek Karasu Bakırköy ve Nişantaşı ofislerinde hizmet vermektedir. İstanbul dışında olan danışanlar için internet yoluyla da hizmet vermektedir.

Randevu ve bilgi almak için 7/ 24 ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir