Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete bozukluğu psikiyatri alanın da görülen bir grup hastalıktır. Bu bozuklukların genel özellikleri bir birine benzese de hastalıkların durumu, şiddetine göre değişmektedir.

Anksiyete bozukluğu her yaş gurubunda görülebilen bir psikolojik hastalıktır.

Anksiyete bozukluğu Türkçemizdeki karşılığı kişide her an kötü bir şey olacağı hissine kapılması. Örneğin çok yakınındakilerin başına kötü bir şey geleceği korkusu ya da kendinin kötü bir olay yaşayacağı hissi yaşaması gibi. Kişi günlük olaylar karşısında çok sık olarak beklenenin üzerin de kaygı düzeyi yaşar. Zihni çoğunlukla felaket senaryolarıyla doludur. Olaylar karşısında hafif derecesinden, ileri derecelere kadar kaygı sorunu yaşar. Örneğin: çocuk dışarıdan eve geç gelmiş olsa o çocuğun eve gelinceye kadar birçok korku ve edişe yaşaması ( başına kötü bir şey mi geldi, araba mı çarptı yolunu mu kaybetti vb.) durumları sıklıkla yaşamasıdır. Halk arasında bu duruma kaygı bozukluğu denmektedir.
Aslında kaygı herkesin günlük yaşamında karşılaştığı ve yaşadığı bir ruh halidir, ileri boyutlara ulaşmadıkça bir teşvik aracı olarak insanlara yardımcıdır.

Anksiyete Nedenleri

Günümüz de kesin olarak bu hastalığın nedenleri çözülebilmiş değil ancak araştırmalar da devam etmektedir. Kalıtsal faktörlerin birçok hastalıkta olduğu gibi yaygın anksiyete bozukluğu hastalığında da olduğu kabul edilmektedir Buna neden olarak tek yumurta ikizlerinde anksiyete bozukluğu hastalığının çok yüksek olarak çıkması gösterilmektedir. Yine yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucun da biyolojik ve çevresel nedenlerin de bu hastalığa sebebiyet verdiği görülmüştür.

Anksiyete Belirtileri

Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda iki grup belirti görülmektedir.

  • Ruhsal Belirtiler

Aşırı endişe, kaygı, tasa aşırı sinirlilik, konsantrasyonda azalma ve huzursuzluk, kötü bir haber alacağı beklentisi, sabırsızlık, çabuk irkilme, kolay yorulma, ölüm korkusu ve çıldırma hissini sayabiliriz

  • Bedensel Belirtiler

Terleme, kalp çarpıntısı, eller de titreme, ağız da kuruluk, nefes alamda güçlük çekme, boğulma veya tıkanma hissi baş ağrısı, baş dönmesi yine göğüste ağrı veya rahatsızlım hissi, kaslarda gerginlik ve kas ağrıları görülmesidir.

Anksiyete Tanı ve Tedavi

Bedensel şikayetlerle gelen hastaların tedavisin de biraz gecikme yaşanabilmektedir. Nedeni gelen hastaların önce bir dahiliye uzmanına yönlendirilmesi ve yapılan tahlillerdir. Tahliller sonucun da herhangi bir hastalığa rastlanmadığı da psikiyatri uzmanlarına yönlendirmeleriyle teşhis konulmuş olur. Hastalığın durumuna göre ağır bir hastalık dönemi geçiriyorsa ilaçlı tedavi ve psikoterapi ile hasta iyileştirilmeye çalışılır. Değilse sadece psikoterapi yardımıyla normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı olunur.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir